Heidi Ghysels, directrice van de basisschool van het Aalsterse Atheneum, trekt samen met de andere leerkrachten Koen Cobbaert, Joris Michiels, Luc Waltet, Jaklien 't Sterstevens, Bart Clauwaert en Els Van der Meersch naar Togo namens de Scholengroep Dender.

'We willen ter plaatse de financiŽle adoptie van het weeshuis regelen. Het betreft een eerder kleinschalig project dat we willen concretiseren. Zo willen we de mogelijkheid onderzoeken of we leerlingen ter plekke kunnen brengen. We trekken dus op prospectie om het project concreet uit te werken. De leerlingen en hun ouders reageerden alvast enthousiast en kochten massaal schoolmateriaal dat via een container vertrok. We zullen dat materiaal ter plaatse helpen uitladen en bekijken de mogelijkheid om via Skype een vlotte communicatie mogelijk te maken.'

Boerderij

Eric De Bisschop, voorzitter van de vzw A Future For Togo, gaat samen met Andy Allaer mee om de leerkrachten te begeleiden.

'We willen weeskinderen zonder toekomst betere levensomstandigheden bieden en verbouwden daarom een boerderij met 17ha landbouwgrond tot weeshuis. Een container gevuld met bouwmaterialen, een tractor en landbouwmachines, schoolmateriaal en medische hulp zijn op weg naar Togo. Naast het verder afwerken van de weeshuisboerderij willen we ons tweede weeshuis renoveren. In september zouden we de eerste kinderen een nieuwe thuis kunnen bezorgen zodat ze beter af zijn dan met het huidige rantsoentje per dag waarmee ze moeten overleven. De kinderen zullen zelf meewerken op de boerderij om zo voor hun eigen voedsel te kunnen zorgen en ze zullen er tevens een opleiding kunnen volgen als schrijnwerker, naaister, stikster of bouwvakker.'

Evenementen

Via de verkoop van truffels en wijn en het organiseren van evenementen zoals Casa Del Mundo in Aalst (4 en 5 september) probeert de vzw geld in het laatje te brengen.

www.afuturefortogo.org